Antakya Humusu., nohutların kaynatılıp limon v.s gibi ürünlerin katılmasıyla oluşur.
Ana malzemesini baklagillerden tanıdığımız nohudun oluşturduğu meze çeşidine humus denir. Nohut dışında içerisindeki tahin, sarımsak, limon suyu, tuz ve kırmızı biberin karışımıyla ortaya hem lezzetli hem de kültürel bir meze çıkar. Lübnan, İsrail, Mısır ve Ortadoğu’daki çoğu Arap ülkelerinin sofralarında bulunmaktadır. Tek başına yenilebildiği gibi, kırmızı etin ya da kızarmış tavuğun yanında da servis edilmektedir. Ayrıca içki sofralarında da sıklıkla tercih edilen bir meze çeşididir.
Arapça’da hummus kelimesi nohut anlamına gelmektedir. Ülkemize ise humus olarak geçip aynı şekilde okunmaktadır. Türkiye’de daha çok Hatay yöresinde yapılmaktadır. Farklı olarak Ermenistan ve Yunanistan’da sevilerek tüketilmektedir. Humus’un tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak nohudun ilk yetiştiği yerlerin Akdeniz ve Ortadoğu olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla humusun burada keşfedilmesi ihtimali yüksektir.
Türkiye’de Hatay ve Mersin yöresinde hakimiyet kurmuştur humus. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da da oldukça popüler bir ürün haline gelmiştir. Humus Ortadoğu’da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken; Avrupa ve Amerika’da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir. Memleketimizde de genelde meze amaçlı kullanılır.
Sunum ve özellikle hazırlık konusunda en önemli nokta,ustadan ustaya değişen hazırlama tekniğidir. Humusa katılan malzemelerden ve miktarlarından çok, malzemelerin nohuta ne sırayla ve nasıl eklendikleri humusun kıvamını ve tadını belirler. Örneğin soyulmuş nohutlara ezme sırasında eklenen sarımsağın tadı daha yumuşak olarak ortaya çıkar, veya karbonatla kaynatılmış nohutun humusu daha pürüzsüz fakat daha hafif gövdeli olur. Ustaların bu seçimleri sundukları humusun tadını doğrudan etkilemektedir.
Tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak iki şekilde servis edilebilmektedir. Sıcak sunum yapılacaksa üzerine kavrulmuş pastırma ya da sucuk eklenebilir.
Malzemeleri makuldür. Ancak kıvamını tutturmak tecrübe ve emek ister.
Humus Malzemeleri:
Süslemek için;
Yapılışı:
Mezenin istenilen kıvama gelmesi için en önemli aşama nohutun
kaynatılmasıdır. Öncelikle kuru nohut kullanılacaksa bir gece öncesinden
en az iki katı su içerisinde bekletilmelidir. Ertesi sabah nohutların suyu süzülür. Ocaktaki tencere içerisine nohutlar eklenir.
Üzerine biraz geçecek kadar su katılıp kaynatılır. Kabukların nohuttan
ayrılması önemlidir. Kabuğunun kolay yumuşaması için nohudun
içerisine karbonat koyulabilir.
Ortalama 40 dk pişen nohudun köpükleri ve kabukları temizlenmelidir.
Ardından nohutlar ezilerek püre haline getirilir. Sarımsaklar ince
ince kıyılarak aynı şekilde püre haline getirilir. Ayrı bir kaba limon
suyu, tuz eklenerek tahin karıştırılır. İki bardak nohuta 4/3 su
bardağı sıvıyağ, kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Damak zevkine
göre kimyon, nane, dereotu da eklenebilir. Bu karışım püre halindeki
nohudun içerisine yavaş yavaş eklenerek birbirine yedirilir. Tabağa alınarak soğumaya bırakılır.
Süslemek için;
Cezve içerisine biraz tereyağı, bir avuç dolmalık fıstık ve kırmızı biber eklenerek beraber eritilir. Kızdırılan sos humusun üzerine dökülür. Kızarmış ekmek dilimleri ve mısır cipsleri eşliğinde de servis edilebilir.
Kaynak: https://harbiyiyorum.com/humus-nedir-2/